LARVIKIDS junior

-en avis fra Larvik Språkkommune, med innspill fra journalister i barnehage og skole

Avisa for barnehage og skole i Larvik kommune

Folkehelse og livsmestring

Demokrati og medborgerskap

Bærekraftig utvikling

Haifa, 6. trinn Jordet skole

2. nummer av LARVIKIDS junior!

Vi ble skikkelig fornøyd med forrige nummer av avisa. Tenk at barn i Larvik sammen klarer å lage en så proff avis! Siden forrige utgave har vi byttet navn fra Larvikskolen junior til LARVIKIDS junior. Grunnen er at barn som går i barnehagen også skal oppleve at dette er deres avis. De mest observante av dere vil ha fått med dere at vi hadde tenkt å kalle avisen Larvikposten junior. Hvorfor det ikke ble slik, kan du lese om i en egen nyhetsartikkel senere i avisen.

Se på det nydelige vårbildet Haifa på Jordet skole har tatt. Dette nummeret priser våren, naturen, og å ta vare på hverandre. Kos dere med enda et nummer av avisa som barna i Larvik sammen har laget. Sammen får vi det til, folkens!Forfatteren Jørn Lier Horst sine tanker om leselyst og skrivetips

Tur til Varmestua i Kvelde

17. mai 2020

Endelig er våren her!

Denne våren har vi hatt mye sol og blomstene har begynt å titte frem. Kanskje er det det William fra Lardal har tenkt på da han skrev dette diktet!

William sitt vårdikt

OM VÅREN KAN MAN SYKLE.

OM VÅREN KAN MAN HOPPE PÅ TRAMPOLINE.

OM VÅREN KAN MAN PLUKKE BLOMSTER.

SKREVET AV WILLIAM, Lardal skole

17. mai i annerledesåret 2020

I år blir ikke 17. mai som før. Haifa har noen tanker om 17. mai 2020. Her kan du lese hennes tanker:

-Jeg tror ikke 17. mai kommer til å bli som før. Jeg tror egentlig ikke at det blir noe tog. Men, jeg skal spise masse is. Tror ikke det blir tivoli heller. Det kommer til å bli kjedelig fordi vi nesten ikke kan gå ut. Vi kan ikke besøke noen, og andre kan ikke besøke oss. Men vi kan være kreative og prøve å finne på noe inne. Man kan prøve å tenke positivt på det.

Håper alle får en god 17. mai!

Haifa 6a

Ny hverdag i skole og barnehage

Barn og elever på 1. -4. trinn er tilbake i barnehager og skoler. Det er fint å endelig kunne se vennene igjen, men hverdagen har blitt ganske annerledes. Barna stiller opp på rekke med god avstand til hverandre. Det er ikke lenger grupper og klasser, men såkalte kohorter, man leker på avgrensede områder med sin faste gjeng med lekevenner og hendene vaskes og sprites ofte.

På bildet ser du Gustav fra Kvelde skole som starter skoledagen med å sprite hendene sine. Alle disse tiltakene skjer, slik at sjansen for å bli smittet av koronaviruset skal bli så liten som mulig. For en ting er sikkert, koronaviruset er ikke glad i såpe og vann, derfor er hyppig håndvasking det viktigste vi kan gjøre for å unngå å bli syk, slik at vi med trygghet kan være sammen å leke og lære.

Redaktørens spalte

Siden forrige nummer har barnehager og skoler åpnet opp igjen. De aller fleste har nok gledet seg til endelig å kunne være sammen med venner og endelig komme tilbake til hverdagen. Etter mange uker der vi har måttet være hjemme og ha lite kontakt med andre mennesker er det godt å kjenne at samfunnet gradvis begynner å normalisere seg.

Jeg tipper du har savnet vennene dine, avdelingen i barnehagen og klassen på skolen. Kanskje har du også savnet de voksne som jobber der.

Nå kan vi ikke klemme eller ta på hverandre. Ordene vi bruker blir derfor desto viktigere. Har du sagt til vennene dine at du har savnet de?! Jeg utfordrer dere alle til å bruke ordene til å skape glede, samhold og varme blant de vi har rundt oss. Si noe hyggelig til alle. Kanskje forstår du at en i klassen føler seg utenfor. Vennlige og inkluderende ord fra deg kan gjøre en forskjell.

Samfunnet åpner gradvis igjen, og med det får vi muligheten til en ny start. Vi i LARVIKIDS junior oppfordrer alle til å ta ansvar for å skape glede og trivsel der dere er!

Merethe Sørum Vestnes ,

Larvik Språkkommune


Merethe, redaktør og leder for Larvik Språkkommune

Gro, ansvarlig for innslag fra barnehage

Lillian, ansvarlig for innslag fra skole


Are, medspiller webdesign

Jørn, medspiller webside

Solveig, medspiller webside

Folkehelse og livsmestring

Folkehelse og livsmestring

Vennskap, inkludering og sosial kompetanse

Trening og leketips

Sunn mat

Ebolaviruset

Ebola har blitt funnet i Vest-Afrika igjen. Er det farlig? Er det noe vi må bekymre oss for? Hvordan kan man bli smitta? Her er noen fakta man bør vite om ebola viruset.

Ebola er en alvorlig, noen ganger dødelig infeksjon som kom fra sykdom/virus. Man blir smittet ved å ha øyeblikkelig kontakt (direkte) med tiss (urin), blod, bæsj (avføring) og spy (oppkast). Det blir ikke spredt ved å nyse, hoste, spytte eller å ta på hverandre eller gå forbi hverandre. Hvis man har vært i nærheten av en syk person og vært i karantene (på en måte) i 21 dager og ikke har utviklet symptomer, betyr det at man ikke har blitt smittet.

Ebola pågår bare i Vest-Afrika så det er egentlig ikke noe å bekymre seg for, men hvis Norge mottar syke folk fra Kongo f.eks så kan det hende at man må bekymre seg litt. Det er lite sannsynlig at ebola kommer til Norge fordi ebola spres ikke på samme måte som influensa eller andre luftveisinfeksjoner. Immuncellene er de som blir ødelagt i kroppen først, men etterhvert angriper ebola resten av cellene i kroppen. Vær forsiktig når du reiser, selv om det er familie må du være forsiktig.

Av Lene Alexandra Abrigana Caminero, Sky skole, 6B

Savn og koronatid. Tegninger og tekst fra Kvelde.

Vi har alle kjent på hva vi savner. Å kunne kjenne på savn, kan være både sårt og fint, fordi det forteller oss noe om hva som er viktig for oss. Elevene på Kvelde har blant annet savnet skolen, vennene, lærerne og hytta. Hva har du savnet?

Folkehelse og livsmestring handler om å bli bevisst hva som fremmer god psykisk og fysisk helse. Psykisk helse handler mye om følelser, hva som skal til for at du kan bidra til at de som er rundt deg får det godt, og hva de kan gjøre for at du skal få det godt.

Nettvett kan bety mye for hvordan vi har det. 6. trinn på Jordet skole har jobbet med temaet nettvett. Arbeidstittelen har vært "Tøff på nett!" Her er noen elevers tolkninger av hva det vil si å være tøff på nettet.

Tøff på nett!

Når du er tøff på nett, tør du å si ifra hvis noen er frekke eller gjør noe ulovlig. Man skal si ifra til en voksen, men hvis det er veldig alvorlig, sier du ifra til politiet. Du skal heller ikke si passordet ditt til noen, selv om du stoler på dem. Hvis du er barn, kan du si det til foreldrene dine. Hvis du tar bilder av noen som ikke vil det, kan det få konsekvenser. Den som blir tatt bilde av, kan bli veldig lei seg.

Mange tror nok at du er tøff på nett hvis du sender stygge meldinger til noen. Det er du virkelig ikke! Ville du sagt det du sender face to face til noen? Du skal heller ikke sende lettkledde bilder. Hvis du får et bilde sier du ifra til noen og sletter bildet. Du skal ikke sende det videre. Om noen spør om masse privat skal du si ifra til politiet.

Stener 6a Jordet skole

Tøff på nett!

Det er mange ting og huske på når det gjelder nettvett. Man kan ikke dele passord med noen. Man kan ikke vite om en som heter Anne på Snapchat heter Anne på ekte.

Jeg synes at mobbing over nett er en veldig dum ting. Fordi de som mobber over nett er sikkert redde for å si det til personen ansikt til ansikt. Jeg tenker at hvis du er tøff på nett legger du ikke til folk på Snapchat som du ikke vet hvem er, og ikke mobber på nett. Da tenker ihvertfall jeg at du er tøff på nett.

Det er ikke lurt og legge ut eller sende bilder av deg selv lettkledd. Du burde ikke legge ut bilder av deg selv lettkledd på Facebook osv. Når du legger ut ting på Facebook osv er det ikke så lett at det blir slettet.

Edvard Horgen Jonsson

Tøff på nett!

Når man er på nett skal man ikke skrive dumme ting - man skal inkludere andre. Man skal ikke dele passord med andre, for da kan de du deler passord med skrive teite ting til vennen din, som kanskje ikke du liker.

Nå som det er hjemmeskole er det sikkert mange som er på nett for å få gjort arbeid, da er det viktig at man oppfører seg.

Man vet aldri hvordan en annen har det bak en skjerm, så da er det viktig å ikke skrive tull. Hvis noen skriver noe teit til deg så si i fra til en voksen. Aldri skriv noe dumt tilbake til en som har gjort det mot deg.

Det gjelder ikke å være den første i klassen til å få instagram, facebook, snapchat for eksempel, vent heller til du blir 13 år.

Ikke ta i mot nakenbilder eller annet fra andre.

Det går fint å dele brukernavn med foreldre eller lærer, men ikke dele passord.

Kristoffer 6a Jordet skole

Tøff på nett!

Det er viktig å ikke dele passord med andre. Jeg lærte nettvett av pappa og på skolen. Derfor er jeg alltid forsiktig når jeg er inne på nettet.

Jeg har privat bruker på Tik Tok…Det er en fin måte å snakke med venner på, spesielt nå når vi er mye hjemme.

Noen prøver å tøffe seg, ved å skrive stygge kommentarer. De synes det er lettere når de ikke ser personen. Jeg synes det er feigt.

Det er viktig å inkludere andre i gruppa. Man skal ikke utestenge andre.

Jeg prøver å vise vett på nett:)

Theofanis 6a Jordet skole

Tøft på nett!

Jeg synes det er bra at det er nettvett.

Det er bra at det er noen der ute som bryr seg.

Det er ikke bra at det er noen der ute som ikke bryr seg.

Det er viktig å følge nettvett.

Ikke vær slemme mot noen på nett.

Du må tenke på hva du legger ut på nett.

Ikke film noen som ikke vil bli filmet.

Ikke del nakenbilder med noen.

Du vet aldri hva noen kan gjøre med et bilde av deg.

Før du skriver noe på nett så må du tenke: ville jeg sagt det til dem fjes til fjes?

Nathaniel 6b Jordet skole

Tøff på nett?

Å tøffe seg på nett, er å ikke bry seg om hva du sier til andre selv om det er stygt, men du sier det på nett.


Du skal være forsiktig med hva du deler på nett. Hvis du deler noe feil, kan andre folk bruke det du deler til noe du ikke vil at det skal bruke det til. Jeg er veldig forsiktig med å dele bilder. Vær også forsiktig når du tar bilder rundt deg. Du kan få med deg noen andre som ikke vil bli tatt bilde av. Så pass på.


Når det kommer til å være sosial, kan man for eksempel spille online spill. Det er når du spiller med andre. Jeg spiller ofte online spill med en kamerat. Du kan prate med andre, f. eks med de som er på laget ditt. Men hvis du spiller hele tiden alene, kan man bli usosial. Og det er ikke bra.

Nicolai 6b Jordet skole

Tøff på nett

De fleste som føler seg tøffe på nett tenker jeg er de som ikke oppfører seg så bra. Men de som ikke føler seg så tøffe på nett er som regel de som oppfører seg bra. Å være tøff på nett er å sende snille meldinger til de som er utenfor.

Hvis man mobber på nett, er man ikke tøff!

Men de som ikke mobber på nett, er tøffe.

Til de som mobber på nett: Ville du sagt det du skriver til den personen du mobber ansikt mot ansikt?

Nettvett er viktig fordi hvis du ikke har nettvett vet du ikke hvordan du skal oppføre deg på nett. Hvis man oppfører seg dårlig, så går det utover deg selv, og den man har oppført seg dårlig mot.

En gang kopierte jeg leksene mine på nettet, og det var ikke lurt.

Foreldrene mine har lagt ut bilder av meg og søsknene mine uten å spørre om lov.

Emanuel 6b Jordet skole

Tøff på nett!

TØFF PÅ NETT

Man skal alltid være sikker på hva men sender til hverandre, og hvem som er i bakgrunnen. Det er ganske viktig å ha nettvett når man er på nett, hvis du liksom blir venn med en som du ikke vet hvem er, kan det få store konsekvenser. Det kan være en gammel mann som er bak skjermen.

MOBBING PÅ NETT

Man skal aldri mobbe på nett uansett hva. Du kan ikke se åssen den du mobber føler seg, og åssen de tolker det. For hvis du sier en litt grov spøk og bare tuller, kan den personen på andre siden av skjermen ta det som mobbing. Så ikke mobb noen gang.

NETTVETT

Man skal alltid ha nettvett på nett. Du skal aldri si hvor du bor, hva du heter, hvor gammel du er eller hvilken land du kommer fra. Du må alltid være trygg på det du gjør. Hvis du føler deg ukomfortabel, snakk med en voksen.

Emma 6a Jordet sko

Mine beste trenings- og lektips

Da første nummer av Larvikids junior ble publisert, kunne du ikke gå på tur med barnehagen eller skolen din. Nå er vi tilbake til barnehage og skole. Det er fint. I dette nummeret ser du hva barn i Bakkebygrenda og Tjølling barnehage liker å leke. I Bisjord barnehage har de noe spennende, nemlig en lesekoffert. Hva det er for noe kan du lese om nedenfor.

Barn i Bakkebygrenda barnehage om hva de liker å leke ute

Sofie: Jeg liker å leke mamma og lage mat i kjøkkenet.

Oona: Jeg liker å kjøre motorsykkel fra garasjen.

Linda: Det er gøy å lete etter mark.

Mathea: Det er gøy å sykle og lete etter mark.

Mio: Jeg liker å leke butikk.

Lek i det fri i Tjølling barnehage

Tjølling barnehage har skogen som nærmeste nabo. Her er det flere turplasser og masse boltreplass for store og små. Skolestarterne pleier å være i skogen flere ganger i uken. Der kan vi gjøre mye forskjellig - spikking, saging, klatring på steiner og i trær og mye mer!

Med våren kommer småkrypene frem, og disse må studeres nøye. På en av turplassene har barnehagen en postkasse med bøker om natur og småkryp. Her finner vi også bingobrett hvor vi må lete i naturen etter ting for å få bingo.

For tiden synes alle barna at det mest gøy å leke korona-sisten.

-Naturen er kjedelig,, sier Kristian M. H. (imens han graver i en stubbe etter insekter).

-Vi er mye på tur, er alle barna enige om.

-Jeg leker familie i steinene, sier Sondre.

-Vi har spøkehuset som vi soper og gjør fint, sier Julie og Saga.

-Vi fant ut at den het barløpbille, sier Håkon, som har funnet en larve.

Lesekoffert i Bisjord barnehage

Gjennom hele livet vårt er vi opptatt av språk. Det hjelper oss til å sette ord på følelser, vi lærer begreper, hører lyder, lytter, uttrykker oss og deltar sammen med hverandre. Hva betyr å lære et språk? Hvordan kan vi hjelpe hverandre til å se sammenhenger, bruke erfaringer, utvide begreper og undre oss og være nysgjerrige?

I Bisjord FUS barnehage har vi en «lesekoffert». Et av barna får en koffert med hjem på fredag, og på mandag har vi felles samling. For eksempel tar barnet med en favorittbok, og kanskje også andre rekvisitter til samlingen. Konkreter gjør det lettere for flere barn å forstå. Barnet sitter i sentrum sammen med en voksen og forteller, eller vi leser boka sammen. Vi stopper underveis, stiller spørsmål, reflekterer og lærer masse nytt.

Vi ser at det er lurt å ta pauser i lesingen, at det gir barna lyst til å snakke om bøkene. Ofte er det slik i barnehagen at de voksne velger ut bøker for barna. Det er de som bestemmer når og hvordan barna blir lest for, men med lesekofferten ønsker vi å ta hensyn til barnas initiativ og interesser og ta vare på barnas opplevelser gjennom bøker.

Det foregår i Larvik!

Larvik er et flott sted å vokse opp. Vi er heldige, fordi vi har mange idrettslag og foreninger slik at vi kan gjøre masse moro på fritiden. I denne utgaven av LARVIKIDS junior kan du lese om dansing, håndball, fotball og alpint,

Dans som hobby

Hobbyen min er dans. Jeg danser på Ragnes danseskole. Jeg danser en konkurranse-dans. Det er kjempegøy å danse. Jeg danser to type danser, den ene heter “Slow” som er en blanding mellom ballett og Freestyle.

“Freestyle” er en dans som er veldig rask, men man trenger mye spenst og balanse og muskler. Man må være konsentrert når man danser, fordi det er veldig lett å glemme dansen når musikken kommer på.

Utstyr man kan trenger er: treningsklær , vannflaske og plaster hvis man skader seg.

Jeg liker å danse fordi det er spennende med konkurranse.

Jeg har alltid sommerfugler i magen når jeg er på konkurranser.

Musikken i slow er rolig og fin. Mammaen min har også dansa.

Det er forskjellig alder på mitt danse parti. Gutter kan også være med, men det er flest jenter der. Det er gøy å pynte seg med drakter og sminke på konkurranse. Det var både gøy og stort å bli “dagens danser” i en stor konkurranse som het “Dance of the year 2019”.


Skrevet av Juliane, Jordet skole.

Håndball

I denne tiden vi er i nå, så er det sikkert mange som ikke kan gjøre idretten de liker. Sånn er det også for meg. Jeg går på håndball på Larvik turn. I håndball så kaster man jo en ball, så det kan vi jo ikke gjøre. Vi har trent veldig mye egentrening. Men nå har vi starta med å trene 4 stykker + en voksen. Da løper vi i bøkeskogen. Vi passer på å holde avstand. Det eneste vi gjør er å løpe. Vi kan jo ikke kaste ball. Jeg synes det har vært veldig deilig å starte med løping med laget. Da ser man mange folk og man er sosial. Hvis du har en venn som kanskje ville trent med deg så er det et tips. Tren med en venn med en meters avstand. Da er du i aktivitet og du kan være sosial. Kanskje du har et søsken som liker den samme hobbyen som deg? Da kan du f.eks spørre han eller henne om dere kan trene sammen eller noe lignende. Mitt tips er ihvertfall å holde seg i aktivitet uansett om du gjør det alene eller sammen med noen.

Av Ane, 7b sky skole

Hobbyen min er alpint

Første gang jeg sto på alpint var jeg 2 år. Da var jeg på Skeikampen i Lillehammer. Da sto jeg med mamma og pappa i minibakken, og jeg var aldri redd siden det var så gøy.

Jeg bor i Larvik, men jeg har gård i Lillehammer, og der er det snø hele vinteren, derfor står jeg så mye på alpint. Jeg var 3 år første gang jeg kjørte alene i den letteste store bakken.

Da jeg var 8 år, var jeg med på et skirenn. Der måtte vi kjempe mot alder, men ikke i finalen. Der var det hvem som hadde best tid av alle som var med. Jeg vant mot en 13-åring, han falt dessverre, men det var fint for meg for da vant jeg rennet. Jeg fikk et årskort på Skeikampen som premie.

Jeg har alltid likt å se på alpint på TV, favoritten min er Aksel Lund Svindal. Nå står jeg fortsatt på alpint hele vinteren. Nå som jeg er stor, liker jeg å ta den største bakken, med de største hengene.

Jeg har lyst til å dra til Alpene for å stå på alpint, fordi det er en fin ting å gjøre med familien min, og Alpene har verdens aller største bakker.

Av Anders 6C, Sky skole. Foto: Anders Lunde

Fotball

Jeg går på et lag som heter Nanset. Før gikk jeg på Larvik turn, men så ble det ikke noe lag lengre. Da startet jeg på Nanset og det er en bra klubb mange gode spillere og trenere. På Nanset gjør vi mye forskjellig. Det handler mye om ball, pasninger og bevegelser. Det trener vi på ganske ofte. Men nå trener vi 4 sammen med 2 meter avstand. Før corona trente vi 3 ganger i uka, men nå trener vi bare en gang i uka med 4 andre.


Vi er ganske mange på Nanset. Vi er over 45 stk og ikke alle får være med på kamp. Så man må bevise at man er godt nok og følge med på treningene og ikke tøyse.


Det som er så bra Nanset er at man blir tatt godt imot og at folk inkluderer hverandre.


Hanad 7b, Sky skole

Stand up Padling

Her i Norge kalles det for brettpadling, men rundt i hele verden er det SUP (Stand Up Padling) som brukes som navn. Paddleboard er en sport som er på vannet.

Det du trenger er et brett og en åre.

Meningen er å komme seg fremover.

Du kan både sitte, ligge og stå på brettet.

SUP er veldig bra trening for styrke, utholdenhet og balanse. SUP er et brett som flyter, det har finner under bak. Finnene har du fordi det hjelper deg med å svinge og å holde balansen. Det finnes brett som er oppblåsbare og ikke, det kommer an på hvilket behov du har. Du kan få paddleboard i mange forskjellige størrelser og typer.

SUP er for det meste en sommeraktivitet som er perfekt overalt der det er vann; havet, innsjøer, basseng, elver og fjorder. Det er lett å lære seg og gøy å gjøre med venner. Det finnes også mange som bruker paddleboard som surfebrett. SUP er en av de mest populære sommeraktivitetene i verden.

Det å ha et flytende brett under seg, har vært gjort i tusen år. Du kan finne eksempler på det på Hawaii, Peru, Italia and Israel. Det er også sagt at de forventer, og ser frem til at paddleboard inkluderes i de olympiske leker.

Skrevet av Julia A. Areshev

Larvik turn håndball

Håndballaget mitt ligger i Larvik. Jeg spiller for Larvik turn. Jeg liker håndballaget mitt siden vi er et lag som tar imot alle med åpne hender.


Vi trener sterkt for at alle skal bli gode. Vi er venner med alle, selv om noen er bedre enn andre.

Vi er et lag som vinner som et lag og taper som et lag.


Når det er store cuper og et lag ryker ut, så er alle der for å heie det andre laget fram. Vi er et lag som er glade i hverandre, og som lar alle på laget spille på banen. Vi er et lag som melder opp i et år større.


Kine, 7B, Sky skole

Gaming

Min hobby er gaming. Jeg liker gaming siden jeg kan gjøre det fra rommet mitt, og jeg trenger ikke å gå ut hver gang jeg vil spille. Mange som liker å spille, spiller ofte på iPad, ps4 , Xbox eller mobil, men så er det også noen som meg som har kjøpt PC.

Jeg liker å spille, siden man kan spille med vennene sine online uten å møtes.

Det verste med å kjøpe gaming PC er at det kan koste veldig mye hvis du skal ha en bra en. Men jeg sparte veldig lenge for å kjøpe den jeg bruker nå. Det som er bra med å kjøpe en som er dyr, er at den varer lenge uten å bli ødelagt. Jeg har hatt pcen min siden 2017 og min fungerer fortsatt fantastisk bra. Les mer her.

Trygve, 7B, Sky skole

Sander - fotballkeeper på Halsen

På Halsen fotballklubb har vi vanlig fotballtrening tirsdag og torsdag.

Vi kan ikke spille treningskamper nå, for vi må være to meter fra hverandre.

På lørdag har vi kondisjon trening hvor vi jogger ned til stranda og løper opp en sand bakke som heter Hvittensand. Etter det så har vi pasninger og skyting på meg.

På mandager så har vi styrke hjemme.

Tirsdager og torsdager har vi oppvarming der vi har raske bevegelser.

Så skyter noen på meg, mens de andre har pasninger.

Så løper vi fram og tilbake på banen. Blåser treneren, må vi spurte alt vi har til andre siden.

På mandager har vi tåhev, step ups med knebøy, beinhev liggende, spensthopp, situps, pushups og burpees, 15 av alt to ganger.

Sander 7B, Sky skole

Sunn mat

Det finnes et ordtak som sier "man blir det man spiser". For alle mennesker er det viktig å få i seg mat med gode næringsstoffer, slik at kroppen vår kan fungere så godt som mulig. I barnehagene og på SFOer serveres det derfor sunn mat, og på skolen lærer man om hvilke byggesteiner kroppen trenger. Nedenfor har våre elever delt noen gode mattips med dere. For en ting er sikkert - mat kan både være sunt og godt!

Eggebåter

4 porsjoner:

3 egg
2 skiver med kokt skinke
2 ss vann
4 små tortilla båter
2 ss revet ost

Slik gjør du:

 1. Knekk eggene i en bolle, (om du vil så kan du ta pepper, salt eller vårløk i for å ha mer smak). Visp det sammen, slik at det ikke er eggehvite som synes.

 2. Kutt skinkene i små biter, og legg de i bunnen av båtene får du legger i eggene.

 3. Hell eggene i båtene, hell i båtene til ca toppen.

 4. Ta osten over båtene, ( hvis du vil ta mere ost så kan du det.)

 5. La den steke i 17 minutter på 180 grader.

 6. Hvis du vil så kan du servere den med salat og agurk eller en valgfri grønnsak når du skal spise.

Eggebåtene er lette å lage. Det tar 30 minutter å lage. Noen ganger kan det ta lengre tid.

Antonia, 7B på Sky skole.

Indisk kyllingsuppe à la Ingrid

Det tar 30-40 min.

4 kyllingfileter, i biter
1 løk, i tynne båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket (smak til)
1 ss frisk ingefær, revet
3 gulrøtter, i tynne staver
1 syrlig eple, i tynne staver
2 ts karri (smak til)
9 dl kyllingkraft eller utblandet kyllingfond
2 dl kokosmelk eller matfløte
hvit pepper, nykvernet salt (smak til)
frisk koriander, grovt hakket.

4 nan

Les hele oppskriften her

Ingrid, 7B, Sky skole

Kyllingsalat

Oppskrift til fire stk.

4 stk kylling lårfilet av kyllingfilet
1⁄4 ts salt
1⁄4 ts pepper
2 ss margarin eller olje til steking

Pastasalat:
250 gram pastaskjell
1 pk med cherrytomat
1⁄2 rødløk
2 stk vårløk
1pk med ruccula
1⁄2 glass kalamataoliven
1 pk med ristet pinjekjerner
1 stk fersk mozzarella

Les hele oppskriften her.

Julian 7b, Sky skole

Mammas pastasalat

Oppskrift:

7 dl kokt pasta
400 gram strimlet kylling (om du vil)
½ agurk
1 lang paprika
Ca. 5 minitomater
1 boks mais
5 dl salat
3 ss fetaost
4-5 ss pesto
4-5 ss rømme
½ pose ruccolasalat (ta i til slutt)

Man kan selvfølgelig velge helt selv om man vil ha litt mer av noe annet, men jeg liker det sånn her.

Dette er en av mine favoritter, fordi jeg syns den er veldig frisk og god. Jeg er også veldig glad i pesto, og har det på alt! Den er både sunn, god og lett å lage.

Linnea, 7B, Sky skole

Fransk landbrød

Dette er et brød for de som ikke tåler gluten (funker sikkert med vanlig mel også). Det smaker nesten helt likt som vanlig brød.

Du trenger:

 • 600 g lyst mel

 • 1 pose tørrgjær

 • 2 ss fiberhusk

 • 6 dl lunkent vann

 • 1 ss sirup

 • 1 ts bakepulver

 • 1 ts salt

 • ½ dl olivenolje

 • Les hele oppskriften her

Havrepannekaker

Du trenger:

2 egg

2 ss sukrin

2,5 dl havremel

(du kan også bruke havregryn som du maler opp i en blender.)

1 ts bakepulver

En klype salt

1 ts kanel

1 dl soya vanilje melk (evt vanlig melk)

Les hele oppskriften her

Skrevet av Hannah 12 år .

Chili con carne

Ingredienser:

400 g kjøttdeig

1 stk chili

2 båt hvitløk ( 1 hvis båtene er store )

1 boks med hakkede tomater

1 boks kidneybønner

1 boks mais

1 stk rød paprika

1 stk grønn paprika

1 ss margarin til steking

Les hele oppskriften her

Hvis du/dere liker noe sterkt så prøv Chili con carne fordi det er godt, og det er gøy å lage.

Av Chris Eliassen Lande, Sky skole

Biff

Vi kjenner alle til biff og vi bruker det til forskjellige ting. Nå skal jeg vise deg hvordan jeg liker min biff.

Det du trenger:

Biff

Sopp

Brokkoli

Poteter

Krydder

Fløte

Creme fraiche

Jytte mel

Smør

Les hele oppskriften her

Av Adine Omnes Eidspjeld

Hvordan lage omelett

Dette trenger du:

- 8 egg

- En pakke kjøttpølser

-1 dl melk

- Så mye ost du vil

1. Knekk de åtte eggene oppi en skål og bland de sammen.

2. Hell egg røren i en ildfast form.

3. Mål opp en dl melk og hell det oppi formen.

4. Rør eggene og melken sammen i formen.

5. Skjær opp pakken med kjøttpølser.

6. Kjøttpølse bitene skal du spre over hele formen med egg- og melkblandingen.

7. Så tar du og legger osten i formen. Jeg pleier å legge til det dekker toppen av formen.

8. Så setter du formen i ovnen på 160 grader på over/undervarme.

9. Den skal stå i ovnen ca 45 min.

Av Lilly Altea Walderhaug

Hvordan lage eggerøre

Ingredienser:

 • 6-8 egg

 • ½ ts basilikum

 • 1 ss smør

 • ½ ts salt

 • ⅓ ts pepper

Slik gjør du:

 1. Knekk eggene i en bolle, ta basilikum og rør godt med en gaffel. Imens du gjør det, så kan du ta fram en stekepanne og ta i smør og varm opp på medium høy varme, mens du rører med en slikkepott.

 1. Hell røren i stekepannen og begynn å røre frem og tilbake, det skal ta 2-3 minutter til det er ferdig.

 1. Når du føler at det ser ferdig ut, så kan du ta en rund bolle og legge eggerøren oppi, så tar du salt og pepper på eggerøren din eller mer hvis du ønsker det.

Grunnen til at jeg liker denne oppskriften:

 1. Fordi det er lett å lage

 2. Det inneholder egg, og egg er sunt.

 3. Jeg liker egg.

Hvis man ikke kommer på hva man skal lage, så kan man jo lage eggerøre, for det første så er det veldig lett og for det andre er det veldig godt.

Hyggemat

Nå er det helg, og kanskje du vil lage en kake, kjeks eller amerikanske pannekaker.

Har du hørt om noe som heter corn dogs? Noah fra Sky skole viser oss hvordan vi kan gå frem for å lage denne retten.

Corn dogs

Grunnen til at corn dog er min favoritt er nok fordi det er enkelt å lage, det er gøy å lage og det smaker digg. Hvis du er glad i fritert mat så er dette noe for deg!

Dette du må gjøre:

Varm opp olje til ca 170 grader, pisk sammen ingrediensene til røra blir seig. Deretter skal du helle røra oppi et tynt høyt glass.

Tre noen pølser på grillspyd og dypp de i røra. Fritere de til de blir gyldenbrune. La hvile på rist med papir under.

Server med sennep og ketchup. Corn dogs kommer opprinnelig fra USA. Corn dogs er ofte servert på tivoli eller karneval.

Av Noah Werner Tvedt - Larsen, Sky skole

Amerikanske pannekaker

Du trenger:

1:Hvetemel

2:sukker

3:vaniljesukker

4:bakepulver

5:egg

6:melk

7:smør

Les hele oppskriften her

Det er enkelt og raskt å lage. Det er billig å lage. Det er sosialt å spise det sammen med andre.

Av Magnus, Sky skole

Brownies

INGREDIENSER

3 dl sukker

4 ss kakaopulver

1 ½ dl hvetemel

1 ts vaniljesukker

1 ts salt

150 g smeltet avkjølt smør

2 egg

Les hele teksten her

Av Hannah Emilie Grønning, Sky skole

Cake in a cup sjokolade

Ingredienser:

1 porsjon

1 ss smør

2 ss siktet mel

2 ss sukker

1 ss kakao

0,5 tsk bakepulver

0,5 tsk vaniljesukker

1 klype salt

2 ss melk

Eventuelt melis, kremfløte og bær til topping av kaka.

Hvordan forberede oppskriften(5 min):

 1. Smelt smøret i en kopp eller panne som rommer 2 dl.

 2. Bland de tørre ingrediensene i en skål og hell over smøret, tilsett melken og lag en fin røre.

 3. Stek i ovnen/mikroen på 200 grader/full effekt.

 4. Pynt kaken med melis som drysses over eller server med f. eks kremfløte og bær.

 5. (Pass på kaken, sånn at den ikke blir for tørr eller renner over)

Denne retten er en av mine favoritter fordi den er enkel å lage og god.

Av Theo Lilledahl Hagtvedt

Disse er virkelig supergode!

Jeg laget disse sammen med mamma, da vi hadde mat og helse på hjemmeskoleplanen. Oppskriften fant vi på www.tine.no. Bildet ble tatt da cookiesene var ferdig. De er sprø utenpå og seige og myke inni.

Ingredienser:

Det du trenger er 225 g romtemperert smør, 200 g sukker, 200 g rårørsukker, 2 egg, 400 g hvetemel, ½ ts bakepulver, 1 ts natron, 1 ts salt, 2 ts vaniljesukker og 350 g sjokolade.

1. Forvarm ovnen til 190°C. Pisk romtemperert smør og alt sukkeret til det blir luftig og lysebrunt i en kjøkkenmaskin, eller med en elektrisk visp.

2. Ha i ett egg om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Tilsett mel, bakepulver, natron, salt og vaniljesukker og kjør til godt blandet.

3. Grovhakk sjokolade og vend inn. Spar eventuelt noe til pynt på toppen.

4. Sett 1-2 spiseskjeer deig på stekebrett dekket med bakepapir. Sørg for at det er godt med rom mellom hver kjeks da de flyter utover, ca. 6 per brett.

5. Stikk noen sjokoladebiter på toppen av hver kjeks og stek i ovnen i ca. 12-15 minutter eller til gylne. Avkjøl litt på platen før de flyttes over på rist.

Av Mateusz, 6c, Sky skole.

Croissanter

Du trenger:

Egg

Butterdeigsplater

Sjokolade (lys)

Vann

Slik gjør du:

Du tar Butterdeigsplatene og tiner de i 20 min. Når de er ferdig å tine tar du en kjevle og kjevler dem helt flate. Når du er ferdig med det, tar du en pizzaskjærer og skjærer diagonalt.

Når det er gjort tar du sjokoladen din ( anbefaler kokesjokolade) og drysser det på den lengste enden (ikke på den tynneste altså den lille trekanten) og rull de sammen.

Ta å sett ovnen din på 200˚.

Når det er ferdig tar du en pensel med 1 egg og bittelitt vann, ikke mye, kun toppen på en t-skje. (Så pensler du eggeblandingen på croissanene). Ovnen skal være kald fra før. Så lar du de steke i 10 min - da har du croissanter!

Grunnen til at jeg liker de, er at en som heter Caroline hadde en kafé og der solgte de croissanter. Så jeg fant en oppskrift på det, så nå lager jeg det.

Iskaffe oppskrift

Husk å skru på varmt vann

Ta en bolle og putt:

En spiseskje kaffe

To spiseskjeer sukker

Så må du vente til vannet er ferdig. Imens kan du finne en visp eller en håndmikser- ville anbefalt håndmikser.

Etter at du har gjort det, så skal vi ta den samme spiseskjeen og ta to spiseskjeer vann i bollen.

Så må du ta et papir og dekk over halve bollen sånn at du ikke griser. Så må du vispe til det blir lysebrunt, da er den ferdig. Du gjør det samme med håndmikseren. Når du er ferdig, så tar du et litt stort glass og putter melk opp til sånn cirka 75% er fylt opp, også må du ha den spiseskjeen til å putte iskaffen i. Så må du røre, anbefaler sugerør.

Marcus,7b, Sky skole

Frida`s kringle

Oppskrift:

4 dl melk

1 pakke gjær (rød)

1 ½ ts salt

1 ½. ts kardemomme

130 g smør (romtemperatur)

130 g sukker

620 g hvetemel

½ dl olje

Les hele oppskriften her

Jeg er ikke helt sikker på akkurat hvorfor jeg er så glad i denne retten, men det er veldig godt. Hvis du er glad i sånn bolledeig og sånt, da bør du smake på denne deigen.

Frida, 7B, Sky Skole

Iskake med brownies

Dett er en av mine favoritt retter fordi det er veldig godt, og det er veldig forfriskende på en varm sommerdag med et glass saft med isbiter.

Jeg anbefaler denne retten om du er veldig glad i is, bær og kake!

Ingredienser:

Ca.25x35cm stekeplate med brownies.

Ca. 1 l vaniljeis

2 pakker bringebær

Les hele oppskriften her

Vendela, 7b, Sky skole

Klart jeg kan!

I første nummer av avisen fikk vi flere bidrag til denne spalten fra barnehage. Til dette nummeret fikk vi ingen. Vi lar overskriften stå, som en vennlig påminnelse om at her kan barnehagebarn skrive, tegne og ta bilde av hva de får til.

Boka mi

Lesehytta er nesten ferdig.

Forrige nummer skrev vi om lesehytta. Nå er lesehytta nesten ferdig. I dette nummeret skal du få lese om forfatter Jørn Lier Horst. Tenk, han har kombinert yrkene politi og forfatter. Jørn Lier Horst er veldig opptatt av å skape leselyst. En av grunnene til dette, er at han ser en stor sammenheng mellom å være en god leser og lykkes i livet.

Kanskje du få enda mer lyst til å lese bøker eller skrive selv, etter å ha lest intervjuet med han!

Veien fra Mikke Mus til suksess

Har du lest Clue- eller Detetivbyrå nr. 2-serien? Forfatteren bak heter Jørn Lier Horst og han bor i Larvik.

Jørn Lier Horst har alltid vært glad i å lese bøker. Det takker han pappaen, Mikke Mus og Langbein for! Da Jørn var liten gutt lese faren Donald på sengekanten. Særlig godt likte Jørn historiene om Mikke Mus og Langbein som løste forskjellige utfordringer de havnet i .

-Jeg tror akkurat det at det var pappa som leste for meg og at vi leste det sammen, skapte motivasjon. Det gjorde at jeg som gutt fikk så stor interesse for å lese.

Da Jørn begynte å skrive bøker, var det å skape den samme leselysten han selv opplevde som barn, motivet. I tillegg til Donald sto bokseriene "De fem", "Hardyguttene" og "Frøken Detektiv" høyt i kurs. Bokseriene som Jørn likte har kanskje ikke du lest. Horst understreker at bøker er ferskvare. Det betyr at bøkene han selv og dine foreldre likte, nødvendigvis ikke skaper leseglede for barn i dag. Dette bør alle foreldre være obs på. Les mer her

Laluma har et lappeteppe som også er et trylleteppe. Når hun leker med det, kan det bli til alt hun tenker seg.

Boka Trylleteppet kan brukes til mer enn lesing

Helt siden januar har begge avdelingene i Hakkebakkeskogen barnehage kost seg med denne boka. Vi har:

- lest den i barnehagen på mange måter

- filmet innlesning av boka og lagt ut på barnehagens hjemmeside slik at foreldrene kan høre/bli kjent med boka.

- farget, malt, klippet og limt til reglen i boka «En svart natt, to hvite måner…»

- malt trylleteppe

- jobbet med fokusord fra boka, blant annet med book creator

- hatt med lapper hjemmefra fra ødelagte klær. Barna fortalte hvor deres lapp kommer fra.

- sydd sammen lappene til vårt eget trylleteppe

- dramatisert og lekt historien

Her er noe av det barna fortalte:

«Husker du at jeg sa sommerfugl på filmen?»

«Lappen er fra kjolen til mormor. Mamma var inni magen til mormor.»

«Mamma hadde en bukse som det var hull i, men jeg fikk ikke en lapp for mamma likte hullene i buksa.»

«Morsomt at trylleteppet kan bli så stort som en skole og en kirke.»

«Jeg blir glad når dere leser boka.»

En musiker har laget en sang til oss som handler om Trylleteppet. Den synger vi ofte!

Refrenget fra sangen:

Laluma har et trylleteppe,

Vi kan leke hvis du vil.

Det er vakkert, fullt av farger,

Se på alt det kan bli til!

Muldvarpen som ville vite hvem som hade bæsjet på hodet hans

Favorittboka til 2 og 3 åringene i Eventyrskogen barnehage akkurat nå!

Barna har blitt godt kjent med boka om «Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» de siste månedene. Muldvarpen har fulgt oss gjennom hverdagen, når han for eksempel har dukket opp på tur i skogen, på karneval eller i lesestunder med eventyrkoffert.

Barnas favorittsitater fra boka:
«Noe så frekt! Hvem har bæsjet på hodet mitt»
«Er det du som har bæsjet på hodet mitt?»
«Svuppetisvupp og ratatata»
«Æsj, det stinker»
«Slakterhunden Hans Henrik!
«Kuruke»

Både barn og voksne på avdeling Miniloppa kan anbefale å følge muldvarpen i hans detektivarbeid for å finne svaret på denne stinkende gåten. Les hele teksten her

Dustedagboka av Rachel Russell

Litt om forfatteren:

Rachel Renee Russell ble født 15 mars 1959. Hun kommer fra USA. Hun har også skrevet The Misadventures of Max Crumbly.

Handlingen:

I boka møter vi en jente som heter Nikki og hennes to BFF-er. De holder alltid sammen.

Det blir alltid noe drama mellom Nikki og Mackenzie i hver bok. I denne boka tar Mackenzie og stjeler dagboka til Nikki.

Min vurdering:

Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den var så spennende, morsom og bra.

Anbefaling:

Denne boka passer kanskje best for barn mellom 9-13 år fordi den kan ha litt slemme ord og mye drama. Om du liker drama bøker burde du lese denne boka fordi den har mye drama.

Jeg gir boka terningkast 6.

Linnea Tomine, 5.klasse, Tjodalyng skole.

Operasjon skipsvrak av Jørn Lier Horst

Litt om forfatteren:

Jørn Lier Horst ble født 27 februar 1970 i Norge. Han pleide å jobbe i politiet. Nå er han en av Norges beste krimforfattere. Han skriver seriene Wisting for voksne og CLUE for ungdom.

Handlingen:

Tiril og Oliver hjelper andre. Det er på stranden og under vann. De skal finne ut hvorfor det er støvler i havet. De finner et sunket skip under vannet. I skipet finner de en kiste, men det er ingen penger i den. Det dukker opp to fyrer litt i midten av boka og de er skurker.

Min vurdering:

Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den var så spennende. Leseren lurer hele tiden på hvem som stjal pengene.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle barn i 6-11 år. Den passer for barn som liker detektiver. Dette er en bok som vil falle i smak hos jenter og gutter. Om du liker detektivbøker, burde du lese denne boka fordi det er spennende bøker.

Terningkast 5.

Tobias, klasse 5c, Tjodalyng skole.

Dragon Ball av Akira Toriyama

Litt om forfatteren:

Akira Toriyama er en japansk tegneserieskaper som ble født i 1955. Han er kjent for serien Dragon Ball. Sitat fra boka: “Krillen, du bare innbiller deg ting, du har ikke en nese!!!”

Handlingen:

I boka møter vi en ung gutt som heter Goku På sin reise møter han Bulma, Ymca, Pig og Pool.

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som Dragon Ball, den er fantastisk! Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den er spennende og morsom. Leseren lurer hele tiden på hva som kan skje på neste side. Forfatteren skriver veldig bra!

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle fordi den er morsom. Den passer for alle som liker manga. Den er morsom, interessant og spennende.

Terningkast 6!

Shafeeq, 5C, Tjodalyng skole

Philippas gode fe av Liz Kessler

Litt om forfatteren:

Liz Kessler ble født i Storbritannia 15 oktober 1966. Hennes andre kjente verker er Emily Windsnap, Poppy the Pirate dog og mange flere.

Sitat fra boka: “Charlotte hadde vært bestevennen min helt siden første skoledag. Ja, vi hadde til og med gått i barnehagen sammen, så vi hadde kjent hverandre i nesten 7 år - og denne helga skulle hun flytte.”

Handlingen :

I boka møter vi Philippa og Frida. Det hele starter med at bestevennen til Philippa, Charlotte, flytter.

Phillippa får altså en god fe som heter Frida. Frida liker ikke mennesker, fordi hun har opplevd fæle ting. Hun skulle gå på “kurs’’ og lære seg mer om menneskene. Så da måtte hun gi tre ønsker til Philippa. Hun likte ikke dette oppdraget hun fikk av feene.

Det er overnaturlige og magiske ting i boka.

Min vurdering:

Jeg liker denne boka fordi den er magisk og dramatisk. Jeg vet ikke hvordan, men forfatteren skriver akkurat hvordan hovedpersonene føler seg. Så det føles ut som jeg føler det de føler. Det er fantastisk.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til barn i 10 - 12 år, fordi det er litt mye tekst i den. Dette er en bok som vil falle i smak hos folk som liker spenning og litt drama. Om du liker bøker som har ganske mye tekst i seg og som handler om magi, passer denne nok til deg.

Jeg gir boka terningkast 4.

Ehi, 5 trinn, Tjodalyng skole ♡

Dustedagbok13 av Rachel Renee

Litt om forfatteren:

Forfatteren heter Rachel Russel Renee. Hun ble født 1959. Hun er en Amerikansk forfatter. Hun er 61 år og har to barn

Handlingen:

Det hele starter da Nikki skal ha bursdag og hun planlegger en bra fest. Det må gå bra og Mackenzi må ikke ødelegge for henne. Da kommer hun til å bli mobbet. Men alt går ikke helt som planlagt...

Min vurdering:

Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den var så spennende! Boka fikk meg til å le. Leseren lurer hele tiden på hvorfor hun ikke vil ha bursdagsfest. Forfatteren skriver veldig bra.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle som er 10 år og større. Dette er en bok som vil falle i smak hos alle. Om du liker humor, burde du lese denne boka fordi den er ganske morsom.

Jeg gir denne boka terningkast 6.

Marie, 5C, Tjodalyng skole

HILO Det store buldrende braket av Judd Winick

Litt om forfatteren:

Judd Winick ble født 12 februar 1970 Long Island, New York, USA. Han har to barn.

Han fikk sitt gjennombrudd på slutten av 1990- tallet med humorserien Barry Ween, Boy Genius og selvbiografiske tegneserieboken Pedro and me.

Sitat fra boka: “En stykk tur inni en kjempefisk senere… SPLÆTT Ok! Nå husker jeg alt om madam Lerke. Det var noe om å bli svelget av en kjempefisk”.

Handlingen:

I boka møter vi Hilo, Gina, DJ. Hilo er en robot som ser ut som et menneske. Gina og DJ er mennesker som ser ut som barn. Det hele starter med at Gina forsvinner inn i en portal. Og Hilo og DJ skal redde henne. Handlingen foregår på to forskjellige planeter. Den ene er jorda den andre er en ukjent planet med snakkende dyr og planter. Det blir ekstra dramatisk når planter og snakkende dyr angriper Hilo, Dina og DJ. Særlig spennende var det da Hilo fikk tilbake hukommelsen. Det var morsomt når de ble svelget av en stor fisk.

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som denne! Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den er spennende. Boka fikk meg til å le fordi den var morsom. Mye gøy! Forfatteren skriver og tegner veldig bra.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle barn, både gutter og jenter.

Denne boka passer for de mellom 7 og 12 år. Dette er en bok som vil falle i smak hos dem som liker tegneserier og humor.

Om du liker morsomme og spennende tegneserier burde du lese denne boka fordi den er kul!

Terningskast 6/6

Adrian,5c, Tjodalyng skole.

Operasjon sommerøya av Jørn Lier Horst

Litt om forfatteren:

Jørn Lier Horst Ble født 27 februar 1970. Han er mest kjent for å være kriminalforfatter

Sitat fra boka: “I stedet for å slippe snøret ut igjen, la han seg over på ryggen og blunket med øynene mot det dirrende sollyset. Høyt over dem fløy noen måker rundt i sirkel.”

Handlingen:

I boka møter vi to detektiver, de heter Tiril og Oliver og er veldig gode venner og løser masse mysterier sammen. De har en hund som heter Åtto. Boka handler om mystiske båter, som kommer drivende fra sommerøya uten personer om bord. Dette blir en spennende sak for Tiril og Oliver, som driver eget detektivbyrå.

Min vurdering:

Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi, den var så spennende og gøy. Forfatteren skriver veldig bra bøker med spenning.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle som liker spennende bøker. Denne boka passer for både jenter og gutter. Dette er en bok som vil falle i smak hos dem som liker å lese om mysterier. Om du liker spennende bøker, burde du lese denne boka fordi det er et veldig spennende oppdrag.

Jeg gir den fett terningkast 6

Leah, 5c, Tjodalyng skole

Gutta i trehuset med 104 etasjer er nødt til å skaffe ti millioner (ELLERS!) av Andy Griffiths

Litt om forfatteren:

Andy ble født 1961 og Terry er født 1950 Andy er født i Melbourne og Terry er født i Melbourne.

Sitat fra boka: “Det gjør dere alltid når dere har problemer - særlig dyreproblemer.”

Handlingen:

I boka møter vi Terry, Andy, Albert, Alice, tvillingene og minstemann. De skal sitte barnevakt. Det går ikke veldig bra. Barna løper i en malstrøm og da må de bli reddet. Men de blir sugd ned i havet. Andy har heldigvis en ubåt i bagen. Barna spiser opp ubåtbagen.

Det er en bok som har sånn passe mye konflikter. Det er en humorbok, hvis du tenker likt som meg.

Det blir ekstra dramatisk når de blir sugd ned i malstrømmen.

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som dette. Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den var spennende og du vet aldri hva som kommer til å skje. Boka fikk meg til å bli glad fordi den var morsom. Leseren lurer hele tiden på hva som skjer.

Forfatteren skriver veldig bra.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle som liker tegneserier. Den passer for folk som liker lettleste bøker.

Jeg gir boka terningkast 6.

Maya Hawali, 5c Tjodalyng, skole

Kamillas venn av Kari Vinje

Litt om forfatteren:

Kari Vinje er en norsk forfatter som skriver flotte barnebøker. Og hun er født 4 mai 1931. Nå er hun 88 år.

Boka handler om en jente som heter Kamilla. Hun er 8 år og er foreldreløs. Hun bor hos storesøstra si som passer på henne i et hus som heter Solstua. Kamilla er blitt venn med en tyv som heter Sebastian Kåk, men en dag skjer det noe rart med Sebastian Kåk, noe veldig spesielt...

Anbefaling:

Jeg anbefaler Kamillas venn for de som liker spenning. Den passer best for barn som er fra 8-12 år.

Tabita, 5C, Tjodalyng skole

Vindeltorn av Tone Almhjell

Litt om forfatteren:

Tone ble født 19 august 1973. Hun er kjent for sin første roman, Vindeltorn.

Et sitat fra boka: “En verden av frost, har et eneste håp: Et barn, en nøkkel, en Vindeltorn.”

Handlingen:

I boka møter vi Lin som har flyttet fra Sommerhjell. Hennes kjæledyr, Rufus. Foreldrene til Lin, og en haug av dyr. Det hele starter med at hun får 2 nøkler som fører henne til en annen verden. Handlingen foregår i en verden kaldt Sylveros.

Det blir ekstra dramatisk når de møter Høsteren. Særlig spennende var det da Lin kom til Teodors hus. Det hele blir litt trist slutten.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle fra 8-19 år. Denne boka passer for alle, selv om den ikke er komisk. Dette er en bok som vil falle i smak hos de som liker spenning og fantacy. Om du like fantacy, spenning og tristhet, burde du lese denne boka. Den er full av både snille og onde skapninger. Og magiske gjenstander. Man skulle ønske at det gikk an i virkeligheten.

Jeg gir den terningkast 6, og det betyr mye, for jeg er kresen på bøker.

Irmelin Winnberg Klaastad. 5c Tjodalyng skole

UPS! Barnevaktbyrå

Litt om forfatteren:

Caroline Cala er en forfatter og redaktør som er bosatt i Brooklyn. Noen av bøkene Caroline Cala har gitt ut er; Best babysitters ever, Miss Impossible og The good, the bad and the bossy.

Sitat fra boka: “Ingen foreldre. Masse godteri. Noen småunger å passe på. Hva kan vel gå galt?”

Handlingen:

I boka møter vi tre jenter som heter Sarah, June og Penny. Det hele starter med at June finner en barnevakt bok og får ideen om å stifte en barnevakt klubb. Handlingen foregår i et lite nabolag et sted i USA. Det blir ekstra dramatisk når de tre venninnene krangler og kaller hverandre stygge ting. Særlig sprøtt var det da en liten gutt leste tankene deres. Det blir veldig komisk når June snubler rundt sin hemmelige forelskelse. Det hele blir trist fordi jentene ikke klarer seg uten hverandre, men ikke gidder å snakke sammen.

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som dette! Den har mange følelser i seg og spesielle ting som kanskje er litt uvanlig, men som gjør boka veldig bra.

Jeg klarte ikke å legge boka fra meg, fordi det alltid skjer noe nytt og rart som får meg til å leve meg inn i boken og jeg vil ikke slutte å lese, fordi jeg vil vite hva som skjer med jentene.

Boka fikk meg til å gråte fordi det var litt trist noen ganger, og jeg ble sint fordi storesøsteren til June er så slem. Men jeg ble mest glad fordi det er en bok som passer meg veldig godt det skjer så mange ting som kan gjøre deg eller meg glad

Leseren lurer hele tiden på hva som skjer hele tiden hvordan det går videre i kniper.

Forfatteren skriver veldig ekte, med mange detaljer som får leseren til å føle at han eller hun er i boka.

Les hele anmeldelsen her.

Jeg gir denne boken terningkast 5.

Nora Kongsteien. 5. klasse. Tjodalyng Skole.

Kattekrigerne av Erin Hunter

Litt om forfatteren:

Erin Hunter ble født i 1992. Hun er kjent for Kattekrigerne. Hun er også kjent for Survival og Seekers.

I boka møter vi to kattevenner som heter Ildhjerte og Gråstripe. Ildhjerte har en fiende som heter Tigerklo. Ildhjerte vil finne ut mere av dødsfallet til den store krigeren Rødhale. Det er fem klaner i boka; Tordenklanen, Skyggeklanen, Elveklanen, Vindklanen og Stjerneklanen, der alle de døde lederne er. Når Ildhjerte er i skogen går han mot sin gamle venn Ravnepote for å finne ut noe om dødsfallet til Rødhale. Ravnepote har vært i Tordenklanen tidligere, men han er en kosekatt nå, etter at Tigerklo ville drepe han. Alle klanene slåss om territorium for byttedyr.

Min vurdering:

Denne boka er supergøy å lese. Leseren vet aldri hva som skal skje med Ildhjerte og vennene hans.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka for de som liker å lese lange bøker. Den passer for alle i alderen 7 til 12 år Den er perfekt for både gutter og jenter

Terningkast:6

Filip, klasse 5, Tjodalyng skole.

Dustedagboka 14 - Nedtegnelser fra en ny BFF(Not) Av Rachel Russel

Litt om forfatteren:

Rachel R. Russel har ikke bare skrevet serien dustedagboka men har også skrevet «Max uflaks» som begge to er bestselgere. Hun har en datter som heter Nikki, som inspirerte henne.

Hun ble født 13.Mars 1959 i St. Joseph, Michigan, USA. Hun er forfatter og advokat.

Handlingen:

I boka møter vi Chloe, Zoey, Nikki, Brandon, Violet, Marcus og Theo. De er med i et band, som de startet for ca. 1 år siden. Du møter også mange andre.

Det blir ekstra dramatisk når Mackenzie Hollister prøver å inngå en ond avtale med Nikki.

Min vurdering:

Denne boka fikk meg til le. Men jeg ble også irritert fordi de små problemene karakterene i boka har, får forfatteren til å høres ut som store problemer.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til både gutter og jenter fra 7 til 12 år. Denne boka passer for de som liker å høre om reiser, populære popstjerner, shopping osv. Dette er en bok som vil falle i smak hos mange jenter som liker å blande seg inn i drama og skrike til karakterene om hvor dumme de er. Om du liker drama og rockestjerner, burde du lese denne boka fordi den er veldig dramatisk, men den har en fin slutt.

Terningkast: 5

Olivia Nesse Langemyr, 5c, Tjodalyng skole

Dustedagboka 13 av Rachel Russell

Litt om forfatteren:

Rachel Renée Russell er advokat og forfatter. Hun skrev sin første bok som sjetteklassing i bursdagsgave til sine to yngre brødre. Hun har hatt enorm suksess med Dustedagbøkene om Nikki Maxwell. Bøkene har solgt i fem millioner eksemplarer i USA, og de er solgt til 32 land. Hun er også forfatter for bokserien Max uflaks. Hun ble født 13. mars 1959 (wwwkagge.no)

Sitat: “Nå er det nok drama her! Invitasjonene dine er BORTE!”

Handlingen:

I boken møter vi Nikki og BFF-ene hennes Chloe og Zoey. Nikki har bursdag og hun og BFF-ene hennes planlegger fest. De hadde planlagt alt, til moren setter budsjettet til bare 100 dollar, når de hadde planlagt får 1000 dollar. Nikki tror hun må avlyse bursdagen hennes. To gutter spør henne om å være daten hennes på bursdagen hennes, og hun liker begge veldig godt. Nikki sin BFF, Chloe klarte å sende invitasjonene til bursdagen til Nikki da hun egentlig skulle kaste dem, så de løper rundt og prøver å finne dem.

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som denne. Jeg klarte ikke å legge boka fra meg fordi den var så spennende! Leseren lurer hele tiden på hva som kommer til å skje med bursdagen. Forfatteren skriver veldig bra bøker og har veldig god fantasi.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle mellom 7-13 år. Boka passer for jenter, det er vanskelig å si om den passer for gutter. Om du like drama, burde du lese denne boka, fordi det er masse drama i den.

Jeg gir boka terningkast 5.

Johanne, 5 trinn, Tjodalyng skole

Elise og mysteriet på hesteklinikken

Litt om forfatteren:

Anne Viken, ble født 10. august i 1979. Anne Viken er en norsk veterinær, blogger, statsviter, skribent, journalist, samfunnsdebattant og forfatter.

Handlingen:

I boka møter vi en som heter Elise, og Kalle. Kalle er onkelen til Elise. Kalle jobber som veterinær hesteklinikken. Elise elsker hester, så hun får lov til å bli med. Men så skjer det noe i praksisen som Kalle har seriøst trøbbel med.

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som handler om dette, fordi det er ikke veldig mange som leser om hesteklinikker. Jeg klarte ikke å legge boka fra meg, fordi den var så spennende Boka fikk meg til å bli litt sint fordi de trodde Kalle var skyldig for et mord.

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka til alle som liker spenning. Den Passer for alle fra 6 år og oppover. Dette er en bok som vil falle i smak hos folk som liker spenning og gir mange bilder du lager selv i hodet.

Jeg gir den terningkast 6.

Tea Amalie, klasse: 5c, skole: Tjodalyng

Tom Gates 2 - Fantastiske unnskyldninger (og masse annet kult) av Liz Pichon

Litt om forfatteren:

Forfatteren Liz Pichon var født 16 august 1963 i London - England. Hun er nå 56 år gammel og har en ektemann. Liz er illustratør og barnebokforfatter. Faktisk har hun skrevet 8 bøker om Tom gates serien, som har blitt solgt til over 30 land. Bøkene er oversatt til over 43 forskjellige språk! Hun har solgt over 5,000,000 bøker bare i Storbritannia!

Innledning:

Jeg har aldri lest en bok som denne, fordi den bytter ut så mange ord med tegninger! Jeg leste boka «fantastiske unnskyldninger (og masse annet kult)». Boka er veldig bra ifølge meg. Den er spennende, morsom og har mye action. Den har lite tekst og mange tegninger på hver side.

Litt om boka:

Den handler om en som heter Tom Gates, vennen hans og familien hans. Han har en bestevenn som heter Derek, og de overnatter så og si nesten hver dag. De er naboer og driver et band som de kaller DOG ZOMBIES. Tom har en skikkelig irriterende søster som er imot alt han gjør.

Les hele teksten her

Jeg vil gi den en terningkast 4,5 av 6.

av Fanny 7a, Jordet skole

Undervannsgåten av Jørn Lier Horst

Handlingen:

I boka møter vi Leo, Cecilia, Une og hunden Egon. Det hele starter med at et filmteam kommer til Skutebukta. Handlingen foregår i Skutebukta og på Perlen pensjonat. Handlingen foregår også rundt om i øynene ved Skutebukta.

Det blir ekstra dramatisk når Cecilia kom opp fra havet og så rett opp i en pistol! Særlig spennende var det da Cecilia og Leo brøyt seg inn på rommet til en av gjestene og han kom inn etterhvert. Det ble komisk da fuglemannen kom med bilen sin mitt i et filmsett og bilen hans lagde veldig mye lyd!

Min vurdering:

Det er sjelden man leser en bok som er så spennende at man nesten ikke greier å legge den fra seg!

Boka fikk meg til å bli glad fordi, man fikk høre historie imens man leste om en bok i nåtid.

Leseren lurer hele tiden på hva som kommer til å skje neste gang man leser.

Jørn Lier Horst skriver veldig veldig spennende, sånn at det nesten er umulig å legge fra seg boka!


Jeg gir denne boka en sekser.

Les hele teksten her

Vemund Rød Lundestad, 5b, Tjodalyng skole

Hevnen fra himmelen av Ingvar Ambjørnsen

Litt om forfatteren:

Ingvar Ambjørnsen ble født 20.mai 1956.

Han er kjent for å skrive gode bøker for både voksne, ungdom og barn. Hans mest leste romaner er serien om Elling og ungdomskrimserien Pelle og Proffen. Noen av bøkene er også blitt filmatisert. En av filmene om Elling ble også nominert til Oscar.

Sitat fra boka: -Han var et helt utrolig syn! Yngre enn oss, og så smellfeit at han fikk Proffen til og virke som den reineste flisa.

Handlingen:

I boka møter vi Pelle og Proffen, som er to kompiser. Det hele starter med at Pelle og Proffen drar for og møte faren til Pelle fordi han hadde fått en kunstnerjobb. Når de er der får de vite at en jente har druknet, de mistenker at det kan være noe mer bak det hele.

De finner ut at faren til Anita, den druknede jenta, har en stor hengelås på fryseren.

Pelle og Proffen bestemmer seg for og finne ut hvorfor.

Les hele teksten her

Terningkast: 6

Martine, 5b, Tjodalyng skole

Happy Ending, Liksom? Av Nina Elisabeth Grøntvedt

Sammendrag:

Oda er en vanlig 13 år gammel jente som går på ungdomsskolen. Hun har en nabo som heter Alfi som hun var kjæreste med før, en bestevenn som heter Helle, en som heter Kristian som hun kommer til å bli kjent med senere i boken, og Lars som går i niende klasse. På skolen er det en gjeng som kaller seg Dream Team, som er fem frekke og bertete jenter som ikke liker Oda. Men de blir senere til 4. Oda skriver dagbok hver dag, hun elsker å lese og å skrive. Til slutt skjer det noe mellom PDA og Alfi…….

Anmeldelse og vurdering:

Jeg likte boken veldig godt. Dette er den siste boken i serien. Det er mye drama og pinlige ting boken og det liker jeg godt. Jeg anbefaler denne boka.

Terningkast 5.

Gyte 7B, Sky skole

Kannibalen av Ingunn Aamodt

Sammendrag av boka:

Nina, Bo og moren flytter til en liten ny leilighet. De leser i avisa at det er funnet deler av en menneskekropp i en container nedenfor blokka. Nina og Bo mistenker at det er noen i blokken som er kannibal. Etterhvert forsvinner det folk. Moren til Nina og Bo blir borte en kveld fordi hun må på sykehuset og se på en fødsel. Den kvelden ser Bo noen som graver i hagen nedenfor blokken. Han vekker Nina og de går sammen ut og gjemmer seg bak et tre for å se hvem det er. De blir oppdaget og løper inn i leiligheten. Etterhvert finner de ut hvem som er kannibalen og de blir i skikkelig trøbbel. Nina har høydeskrekk og tør ikke å gå på verandaen, så det blir en utfordring for henne.

Vurdering:

Jeg synes boka er veldig bra, det er mye spenning. Det skjer ting nesten hele tiden. Skulle ønske at det var en bok 2 også. Jeg vil anbefale boken får 10+

Terningkast: 5

Elev 7. trinn Sky skole

Midnattsgjengen av David Walliams

Sammendrag av handlingen:

Tom må på sykehuset etter en cricket ulykke. Sykehuset han må til heter Lord Skillings hospital. Damen som jobber på barneavdelingen liker ikke barn og ingen barn liker henne. Så raskt det blir kveld hører Tom at de andre barna sniker seg ut. Han lurer på hva som skjer og følger etter. Han finne ut av at de andre barna er med i en gjeng hvor de prøver å få drømmene sine oppfylt. En voksen som jobber og bor på sykehuset er også med i gjengen. Det er ingen som vet hva han heter så de kaller han bare portøren. De andre barna vil ikke at Tom skal være med og heller ikke Sally som er en annen jente på avdelingen. Tom har nesten aldri møtt foreldrene sine fordi de må jobbe hele tiden og har sendt han på en internatskole. Det viser seg at de har prøvd å få tak i han lenge, men rektoren på skolen har brent alle brevene.

Hva jeg synes om boken:

Jeg synes at boken var morsom og litt spennende noen ganger. Jeg vil anbefale denne boken til folk som liker morsomme bøker.

Terningkast: 5

Elev 7. trinn, Sky skole

Skellig av David Almond

Skellig er en kul, trist og spennende bok. Den handler mye om hvordan det er å flytte til et nytt sted. Vi leste den på engelsk.

Vi liker boken fordi den er spennende, morsom og i tillegg lærte vi mye engelsk.

Det handler om en gutt som har flyttet inn i et gammelt hus med familien sin.

I et gammelt skur i hagen bor det en mann som spiser kinamat, biller og mark, han er ganske ekkel. Det er han som er Skellig.

Skellig er en slags blanding av menneske og fugl, noen tenker han er en engel.

Vi har «sett» denne boka litt som film og lest i boka det samme som vi så på filmen. Så måtte vi gjøre noen oppgaver til boka. Skellig finner du i ikke så mange butikker, læreren vår bestilte den fra England til oss. På Sky har vi mange flere spennende engelske bøker også.

Denne boka kan leses fra 6.klasse. Læreren vår sier at voksne også kan lese den.

Hedda Caroline og Rikke Emilie, 6c, Sky skole.

Den kjempestore pæra

«Den kjempestore pæra» er tittelen til et bok som ble laget av Jakob Martin Strid, og som jeg har hatt liggende i rommet mitt i flere år. Jeg hadde lest den ferdig for flere år siden, vel… helt til nå, siden jeg har begynt å lese boka igjen.

Hvis du ikke vet om historien, her har jeg begynnelsen:

I Solby er det to karakterer som heter Mitcho og Sebastian, som vi blir introdusert til veldig fort, pluss noen andre karakterer. En dag da går Mitcho og Sebastian på en fisketur. og noen fisker senere, fisker de opp en flaskepost, som de senere åpner da de er hjemme igjen.

Jeg synes boka er en bra bok, men den har noen problemer, for eksempel:

På begynnelsen synes jeg at de introduserer altfor mange karakterer. Jeg synes også at skurken i boken (viseborgermester Kvist), ikke er nok komplisert for å være så ond.

Men bortsett fra det er boken bra, 8,4/10. Jeg synes at boken er mest for barn fra 4-12 år.

Av Alan Mathisen, Sky skole

Demokrati og medborgerskap

Lokale nyheter

Globale nyheter

Mine meninger

Lokale nyheter

Navneforvirring

-Fra Larvikskolen - til Larvikposten - til LARVIKIDS junior

For tredje gang i sin korte levetid, skifter avisa navn. Denne gangen til LARVIKIDS junior. Hva er årsaken til all denne byttingen av navn? Har redaksjonen blitt sprø?

-Vi er opptatt av nettvett, å sjekke kilder, å ha riktige brukerrettigheter og at det vi bruker av bilder og tekster skal være godkjent av foreldre. Så oppdaget vi at vi hadde gått på ei blemme... sier redaktør Merethe.

For på Facebook var det allerede ei gruppe som het Larvikposten. Riktignok ikke helt likt skrevet, og ikke er det noen som har rett på navnet heller. - Det ble feil, vi vil ikke ødelegge for noen, så da vi fant på et annet, forteller Merethe videre. Faktisk så er det en Stian Russeltvedt, lærer ved Østre Halsen skole, som har funnet på navnet, og vi synes det klinger bra. Man kan tenke på Larvikitt - som er Larviks helt spesielle stein, og på kids - som betyr barn. Ei avis for barn i alle aldre i Larvik!

Trenger ikke dra til Hollywood...

Nedenfor ser du det berømte skiltet i Hollywood. Til venstre ser du et skilt som ligner. Mange drar til Hollywood i California, USA for å ta bilder av dette skiltet. I sommer kan du antakelig ikke dra på utenlandsferie. Kanskje familien heller skal legge turen til Kvelde?!

Filming til 17. mai på Salsås

Vi er Eivind og Håvard Borgeraas og 4. mai var vi med på noe spennende!

På mandag, ca kl. 09.00, ble vi og noen andre representanter for Sky skole filmet med drone på Salsås i bunad og dress. Dette blir en del av den digitale feiringen til Larvik kommune på 17. mai, som blir sendt fordi barnetoget og borgertoget er avlyst.

Vi måtte stå opp litt tidlig for å rekke det. Kl.07.50 hentet vår mamma og FAU-leder Ingvild, elevrådsleder Mali. Så dro vi til Gutterød gård nær Salsås, der møtte vi vår mormor og bestefar som også skulle være med. Sammen begynte vi å gå oppover mot toppen av Salsås.

Les hele teksten her

Av Eivind og Håvard 6c, Sky skole

Larvik bibliotek brant ned

Biblioteket i Larvik har brent ned. Dette synes jeg er dumt fordi jeg, og sikkert mange andre, pleide å dra på biblioteket for å låne og å lese bøker. Det var en mann som satt fyr på en container utenfor biblioteket, som han dyttet til slik at satte fyr på selve bygningen. Dette synes mange var trist. Biblioteket var et fint møtested for ungdommen og det var mange fine arrangementer der. Jeg gleder med til et nytt bibliotek kommer. Da skal jeg dra dit og lese og låne bøker med familie og venner.

Matteo, 6c, Sky skole

På jakt etter spor fra gamle dager

1.trinn på Østre Halsen skole er, som mange andre trinn nå, delt inn i kohorter. Det synes vi er et vanskelig ord, så vi kaller oss: rever, harer, grevlinger og otere. Vi har vært mye på tur siden vi starta opp igjen, et av temaene våre har vært å lete etter spor av gamle dager, vi har lært om sporløs ferdsel - men vi har også satt noen lovlige spor - de er litt hemmelige, men vi håper de blir synlige til høsten….

Vi gikk til Kjeholmen. På Kjeholmen var det en gang to hus. I gamle dager bodde det to familier der. I det ene huset bodde Bjarne Larsen. De var åtte søsken. De dyrket poteter og fisket mye. En gang hadde de en grisunge i en tønne, inne på kjøkkenet. Når barna skulle på skolen, gikk de over Kjeholmåsen, eller rodde. Vi gikk den veien barna som bodde der gikk til skolen.

Vi så syriner. Vi prøvde å finne sprekken og hvor de to husene hadde stått. Vi så murene. Så gjorde vi noe hemmelig: Vi planta en settepotet!

Å være barn for 100 år siden var jammen ingen dans på roser! Det fikk vi i 1. klasse fra Østre Halsen skole erfare, da vi var på besøk på Gumserød Gård. Her jaktet vi på flere spor fra gamle dager. Les hele teksten her

skrevet av små og store i oter, grevling, rev og hare - 1.trinn Østre Halsen skole

Globale nyheter

Donald Trump

Replubikaner

Joe Biden

Demokrat

Valg i USA 2020

USA er et stort land med mye makt. Det kan derfor ha betydning for hele verden hvem som blir valgt til president i USA.

3. november er en dag du bør merke deg. Da skal nemlig USA velge sin president. Akkurat nå foregår det såkalte primærvalg i landet. Primærvalgene handler om at de store partiene skal velge ut sine presidentkandiater. Slik det ser ut nå har Republikaneren Donald Trump ingen seriøse utfordrere internt i partiet, samtidig som alt tyder på at Demokraten Joe Biden skal utfordre Trump i presidentvalget. I neste nummer skal vi følge valget. Hvem tror du blir USA`s neste president?

Min mening om 17. mai 2020

En annerledes 17. mai

17. mai 2020 vil skrive seg inn i historien som en annerledes feiring. 17. mai i Larvik i sin vante form er avlyst. Selv om den blir annerledes kan det hende at den kan bli fin. Fortsatt kan du spise kake og is, og fortsatt kan du være sammen med familien din. Du kan ha på deg bunad og dress, og vi kan flagge. Kanskje dette er året vi skal pynte ekstra mye med flagg, sende hyggelige meldinger til venner og familie, gjøre oss ekstra flid med å forberede et festmåltid og hilse ekstra blidt på naboen. På denne måten kan vi bidra til at Norge blir et godt og fredelig land å bo i, selv om årets feiring ble annerledes enn vi hadde tenkt.

17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag. Den har vi fordi i 1814 ble Norges grunnlov til. Det skjedde på Eidsvoll. Jeg synes det er bra at grunnloven ble til. Jeg synes det er gøy med 17 mai, fordi vi er på skolen og leker. Det jeg ikke synes er så gøy, er å synge og gå i tog. Man spiser litt for mye is på 17 mai. Det er veldig gøy med russekort.

Jeg synes det er litt mange sanger man skal huske på og noen ganger synger jeg mye feil.

Håkon 6b, Jordet skole

17. avlyste mai

Jeg tror 17.mai kommer til å bli boring. Men vi må gjøre det beste ut av det.

Det blir kanskje ikke så mye leking og feiring som vanlig. Og det kan hende 17. mai blir på livestream.

Men det blir heldigvis mye is da 🤣.

17. mai kommer til å bli litt kjedeligere enn vanlig. Men det er Norges bursdag.

Isak 6a

17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag. Dagen feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov den 17. mai 1814. Dagen kalles også grunnlovsdagen. Norges grunnlov ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814. Dagen etter ble grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. Jeg synes det er fint å feire 17. mai. Da får jeg masse is og vaffel.


Dina 6b

17. mai

Jeg synes 17.mai er veldig bra å feire, mange spiser is og pølser på 17. mai, og det er veldig godt. Vi pleier å gå i tog på 17. mai, og da er det mange folk som ser på! Jeg liker å gå i tog og gjøre leker på skolen etter at vi har gått i tog. Mange liker 17.mai og mange barn som går på skolen, lager masse 17.mai tegninger. Jeg og sikkert mange andre barn liker å spise masse is på 17.mai. Men det jeg liker aller best med 17.mai, er å være med vennene mine og kose oss og å grille oss naboen. I år blir det ikke 17.mai på grunn av korona.

Julie 6b

Sannas presentasjon av nasjonalsangen

Sannas 17. mai

tegning


Rebeccas 17. mai tegning

Egen 17. mai sang på Jordet skole

Jordet skole har hatt to store musikaler, begge i Bølgen. I forlengelse av disse musikalene har 10 av skolens elever vært i studio i to dager rett før koronasituasjonen satte inn. Disse elevene er "barnestemmer" på to album og en singel.

I disse dager blir sangen lansert. Bare trykk på lenka, så får du høre sangen Vi roper høyt hurra!

Katten vår har bursdag på 17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag. Vi feirer 17. mai pga. 1814. 17. mai dette året fikk Norge en egen grunnlov. De fleste pleier å ta på seg fine festdrakter på 17. mai. På 17. mai går man i tog. Det er normalt for nordmenn å spise mye is på 17. mai. Man pleier å flagge på 17. mai. Katten vår har bursdag på 17. mai.

17. mai er nasjonaldagen til Norge

17 mai er nasjonaldagen til Norge, fordi Norge fikk sin egen grunnlov i 17. mai 1814. De første årene etter 1814 ble 17.mai feiret bare noen steder. I 1829 ble 17. mai på en søndag og da kalte de det “Torgslaget”.

17. mai ble kalt en nasjonaldag i 1836.

Bunad kler mange folk på seg når det er 17.mai. Det er mange tradisjonsrike sanger som blir spilt av korps. De som blir spilles mest er “Ja vi elsker” og “Norge i rødt hvitt og blått”.

17. mai er også dagen der russ feirer at de er ferdig med skole og mange må finne seg jobb eller studere videre :)

Jeg er veldig glad for at vafler er normalt å spise på 17.mai, fordi jeg elsker vafler! Jeg tenker at det er bra at nasjonaldagen er i mai, fordi da er det varmt!

Karolina 6b

Bjørnstjerne Bjørnson og "Ja vi elsker"

Bjørnstjerne Bjørnson var han som skrev teksten til "Ja vi elsker".

Henrik Wergeland fikk barn til og gå i barnetog.

17. mai kom etter at danskene dro fra oss i 1814.

På 17. mai er det stor fest med tog, is, ballonger og korps.

Under andre verdenskrig var det ikke lov å feire 17. mai som vanlig.

Mange går i bunad, som er en tradisjonell norsk folkedrakt.

Jeg mener at 17. mai ikke bare handler om tivoli og is og godteri, men om familie.

Kristian August, 6a, Jordet skole

Russen og 17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag. Dette feirer vi fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814. Noen kaller det grunnlovsdagen. På 17. mai går vi i tog.


På 17. mai gir russen russekort. 17. mai er dagen russen har gledet seg til. Russen pleier og ha en buss. Jeg tenker at i år ikke blir det samme fordi vi ikke kan være ute sammen på 17. mai.


Det er dumt at vi må se det på tv.

Stian 6b Jordet skole

Korpsøvelse til 17. mai

På tross av at det ikke blir barnetog i Larvik, øver korps. Her ser dere Stavern og Agnes musikk-korps. Øvelsen fant sted forrige uke på Brunla ungdomsskole. Som dere ser står alle med veldig god avstand til hverandre. Den stunden vi var der var det nettopp det korpset øvde mest på, nemlig å stå med god avstand til hverandre. Kanskje vi får høre korpsmusikk på 17. mai i år også?!

6. trinn på jordet skole har hatt et spennende tema, nemlig å lære om 2. verdenskrig i Norge og frigjøringsdagen. Målet for læringsøkten var å kunne sette seg inn og forstå hvordan noen mennesker hadde det under krigen og på selve frigjøringsdagen. For å gjøre dette så virkelighetstro som mulig fikk elevene mulighet til å lage en reportasje om eller fra krigens dager og frigjøringen. Se og lytt til filmene publisert nedenfor.


Håkon presenterer

informasjon om 2. verdenskrig

Leander om frigjøringsdagen

Bærekraftig utvikling

La oss ta vare på naturen!

Det er viktig for oss mennesker at vi tar vare på naturen. Det er vi i redaksjonen veldig opptatt av. Derfor har vi en fast spalte om bærekraftig utvikling. Det er moro for oss i Larvikids junior å se at dette er viktige fokusområder i barnehagene og skolene i kommunen vår.

Bærekraftig utvikling i Bakkebygrenda barnehage

Vi utforsker et kart med variert terreng. Øver oss på orientering og det å følge en sti.

Peker på kartet med et strå. – «Nå er vi liksom her».

- Se hva jeg har samlet!
- Jeg vil også samle en sånn samling!
- Se på dette bladet jeg fant! Det ligner på et hjerte!

Deretter løper de to vennene inn i skogen for å samle flere plantearter. Vi gleder oss over funn av hvitveis i skogen og har et øyeblikk med undring.

- Hva tenker du på?
- Jeg tenker på vår. Hva tenker du på da?
- Jeg tenker på Bøkeskogen og 17. mai.

Vi undrer oss videre og plukker noen buketter med hvitveis.

- Denne blomsten heter Scilla, det har pappa lært meg.

Vi finner ting som IKKE hører hjemme i naturen Glasskår, plast og emballasje kastet ute i naturen kan skade mennesker, dyr og planter.

Vi studerer en humle. Undring og spenning i øyeblikket.

-Er den farlig? Kan dette insektet brenne eller stikke?

Plutselig flyr humla opp mot den klare blå himmelen. Nok en opplevelsesrik og spennende dag i barnehagen vår. Med innhold om bærekraftig utvikling.

Lydias naturverndikt


Plastsøppel er ikke bra

Plast vil ikke havfisk ha

Plastsøppel kastes må

I plastavfallet nå!Lydia på 1. trinn, Jordet skole

Se det fine i naturen...

6. trinn på Jordet skole fikk i oppgave innenfor temaet bærekraftig utvikling å se det fine i naturen. Gjennom å jakte på gode motiver i naturen,, skulle oppgaven inspirere elevene til å ta vare på naturen vår. Elevene ble oppfordret til å redigere motivet, noe du ser flere har gjort. Ble ikke bildene fine?


Strå i motlys

Alexander, 6a

Perleblomst i solskinn

Alise, 6a

Grønt dekke i skogen

Emanuel, 6b

Nyplukket Løvetann

Emma, 6a

Frukttre i blomstring

Isak, 6a

Oliventre i animasjon

Karolina, 6B

Vårfin sykkel

Leander, 6a

Forsythia badet i sol

Sivert, 6a

Nærstudie av Bergblom

Wayne, 6b

En lærer med gode ideer!

Synes du bildene over var fine?

Læreren som har gitt dette i oppgave heter Line. Hun er det faktisk bilde av her. Vi tror Orion i klassen hennes har hatt det moro. Hodet til Line er satt sammen med kroppen til en mygg. Line ga nemlig i oppgave å redigere bilder, noe Orion virkelig har gjort.

Kjøkkenhage i Rødbøl barnehage

Vi har laget vår egen kjøkkenhage der barna dyrker frukt, bær, grønnsaker og urter. Barna er med på å så, plante ut, vanne, luke og stelle i hagen. Det er moro å kunne plukke blant annet jordbær, gressløk og blåbær gjennom sommeren. Barna plukker også urter og har det på middagen eller i drikkevannet. Barna lærer og får gode opplevelser med å lage sin egen mat.

Vi blir også kjent med insektene som bor i kjøkkenhagen, og på gjerdet henger det oversikt over de vanligste insektene vi har. Det gir mange fine samtaler om de flittige nyttedyra i hagen.

-Jeg syns der er best med bringebær. Det er favorittbæret mitt siden der er rosa, sier Amalie.
-Jeg gleder meg til å smake på gressløk, sier Mathias. Han pyntet fiskewoken med masse deilig gressløk og sitronmelisse i vannet.
-Kjøkkenhagen vår er fin. Vi har sådd mais og jeg gleder meg til å smake, sier Mina
-Vi har planta frø av paprika, brokkoli og blomkål, sier Mathias
-Jeg elsker peppermynte i vannet mitt, sier Lilly
-Vi skal spise grønnsakene og det gleder jeg meg til, sier Miley
-Vi har laget hus til biene og vi har sådd blomster til biene og sommerfuglene. Husa er fylt med kongler, pinner med hull, bast og furunåler og de ser ut som bier, sier Nelly

Maurtua i Drømmeskogen

Barna i Salbutangen barnehage går på Gruffalogruppa og de blir 5 år i år. I disse koronatider er vi mye ute på tur og femåringen undrer seg over mye som rører seg i naturen. Det finnes en maurtue i drømmeskogen, en fin plass vi har rett ved barnehagen vår på Hem i Tjølling. Barna er opptatt av tua og studerer hvor flittig de arbeider hele dagen lang, men sover maurene?

Det måtte vi finne ut av. Vi fant en artikkel der vi lærte at en maur sover 253 ganger om dagen!

Omlag ett minutt hver gang. Dronningen derimot sover 92 ganger i løpet av dagen, omlag 6 minutter hver gang. Det blir 4,8 timer for arbeiderne og 9,4 timer på dronningene. Når de sover, reagerer de ikke lengre på lys og mørke og folder følehorn sammen.

Maur sover for å spare energi og kan tenke på ingenting. Så på vinteren sitter de altså ikke inne i tua og tenker dype tanker mens de venter på våren...

Tror dere maurene bæsjer? Da må det i allefall være en bitteliten bæsjklump, konkluderte barna og lo. Vi fant faktisk ut at maur har en innedo som ligger vekk fra stedet de spiser. Og hvis det er flom bruker maurene barna sine som flåter....

Det er spennende å være på tur med Gruffalo, og jaggu lærer vi voksne no' vi også!

Ha en fin dag, hilsen Henning og Marianne i Salbutangen.

Rumpetroll i klasserommet

3. trinn på Kvelde skole har for tiden rumpetroll i klasserommet. Dette er et tverrfaglig tema knyttet til bærekraftig utvikling, der vi lærer om og følger utviklingen fra egg til frosk. Styringsfaget er naturfag og tilleggsfagene er norsk, kunst og håndverk og musikk. I arbeidet skal vi blant annet skrive ulike type tekster. Denne uken har vi jobbet med dikt.

Ut på tur - aldri sur

Noe av det som er superbra med Larvik, er alle de flotte turmuligetene vi har. Ofte så er det slik at vi får våre favorittsteder. Det kan være ganske spennende å prøve noen nye tursteder. Vi i redaksjonen er kjempeglade hvis du vil dele gode steder å gå på tur. Hvis du har noen turtips, om hva man bør ha med seg på tur, eller hvordan få fisk til å bite, eller noe annet blir vi også veldig takknemlige for å få dette tilsendt.

Ulfsbakk - et flott turområde!

Ulfsbakk er en liten innsjø/tjern som ligger i Larvik, forbi Ra ungdomsskole. Det er et fint badested, men også et veldig fint sted å gå tur rundt innsjøen med familie eller venner. Det er også mulighet til å fiske der, hvis du liker det. Jeg pleier alltid å ta årets første bad i Ulfsbakk, fordi vannet der blir som oftes tidligere varmt enn havet. Jeg har gått og løpt mange fine turer rundt Ulfsbakk med familie, venner og hunden vår. Ulfsbakktunnelen er en tunnel som du kan gå gjennom på tur, med gummistøvler eller skikkelige tursko og en lykt eller hodelykt. Tunnelen er 590 meter lang.

Karoline, 7B Sky skole

Ulfsbakk - et vann med stier rundt

De som bor i Veldre vet om Ulfsbakk, det er et stort vann med mange fine stier rundt. Det er mange som går tur, bader, og tenker.

Det jeg liker best er når jeg går tur der eller bader der, da glemmer jeg alt annet som skjer i livet mitt. Ulfsbakk er et veldig bra sted å tenke, spesielt å gå og prate om ting sammen med venner og familie. Lillebroren min, mamma og jeg pleier å gå tur der. Da pleier jeg å snakke med moren min om alt og det hjelper om noe er vanskelig. Jeg prater også med venner, når vi går tur der har vi det gøy og snakker. Så hvis du spør meg hva jeg liker med Ulfsbakk, så er det alt!

Jeg anbefaler alle en tur til Ulfsbakk!

Sander, 6c, Sky skole


Ja, vi elsker Bøkeskogen!

Bøkeskogen er et kjent sted for alle oss som bor i Larvik. Mange bruker skogen til å gå tur eller jogge hele året. Og på 17.mai samles tusenvis av mennesker her for å feire nasjonaldagen vår. I år blir det dessverre ikke sånn fordi vi ikke kan være så mange sammen pga Korona-viruset. Det er trist, men Bøkeskogen blir jo brukt masse i disse dager allikevel. For nå som hverdagen har vært annerledes for de fleste, har ekstra mange gått ut på tur.

Jeg har vært mye i Bøkeskogen siden skolen stengte. Vanligvis spiller jeg håndball og trener flere ganger i uka, men nå må man bevege seg og holde seg i form på andre måter. Jeg liker å gå tur og så jogger jeg litt innimellom.

Vi har gått forskjellige runder i Bøkeskogen. Vi pleier å starte og slutte på samme sted, som er ved Flaggstengene. Vi følger stort sett den merkede 6-km løypa som går ned til Kilen, over jordet mot eika, videre mot naturskolen, men tar av til høyre mot Guttebass og opp trappene. Jeg synes Guttebass er et veldig fint og koselig sted. Av og til har vi med niste og har lunsjpause der. Så går vi ned mot Gopledal og til slutt hjemover og ender opp på Utsikten. Noen ganger går vi nedom Dammen eller vi går enda lenger, mila. Jeg har med telefonen innimellom og leter etter Pokemons. Favorittstedet mitt i Bøkeskogen er Utsikten. Jeg er alltid oppom der når vi går tur. Det er kjempefin utsikt.

Vi er heldige som bor i Larvik og har en så flott skog med mange turmuligheter. Og hvis noen lurer på om Bøkeskogen blir grønn til 17.mai, er svaret ja!

Av Mathias Lindhjem

Rundløype i Ula

I Ula finnes en variert rundtløype som tar oss med til noen av distriktets beste strender, enger, tettvokst skog og flotte utsiktstopper. En av disse toppene heter Holtefjell, en topp som kan by på panoramautsikt ut mot åpent hav. Når man er i Ula, må man ikke glemme statuen av Ulabrand. Ulabrand het egentlig Anders, og var en los som levde på 1800 -tallet. Han ble regnet som en av de modigste og flinkeste losene som levde på den tiden. En los er en som dirigerer hvor båter eller skip skal kjøre.

Tur til Varmestua i Kvelde

4. trinn på Kvelde skole er heldige fordi de har flotte idretts- og turområder rett ved skolen. Noen hundre meter fra skolen ligger den såkalte Varmestuen. Varmestuen er omringet av sletter og skog, flotte områder å leke og lære i. Nettopp det å lære bar denne turen preg av. Elevene beskrev et stamtre med fargerike adjektiv, lette etter geometriske figurer i naturen og hadde et utall av regneoppgaver. Varmestuen i Kvelde kan være et fint turmål for store og små, og elevene på 4. trinn jublet over endelig å få lov å benytte skolens turområder igjen.

Turen går til Helgeroa

Helgeroa er en liten plass langs kysten, 15 minutter fra Larvik sentrum. I Helgeroa er det mange småveier og stier. Dette er bra sykkelsti og hopp som er bra å sykle på.

Det er campingplasser der og det kommer turister dit på sommeren. Der kan man leke på lekeplasser eller spille minigolf. I tillegg så er det en liten skateplass. Det er også kiosk der.

I Helgeroa er det mye å se på og gjøre. Man kan for eksempel se på naturen, sjøen og båter og så kan du fiske krabber, fiske og bade. Jeg har en fast krabbefiske plass i Sandvika. Der finner jeg alltid mange krabber. Det er mye krabbemat som du kan bruke i nærheten.

Mange motorsyklister stopper ved brygga. Motorsyklistene spiser is, hamburger og annen mat på restauranten. Utenfor kan man sitte på benker og nyte sola.

Jonathan J. L, 6c, Sky skole.

Mine tanker og meninger om tiden med koronatiden

4. trinn på Mesterfjellet har reflektert over hvordan tiden med hjemmeskole og koronanedstegning har vært. Her kan dere lese om meningene til elevene.

En rar tid

Hjemmeskole er gøy

Hjemmeskole

Hjemmeskole

Rektors beskjed den historiske dagen, 12. mars

Skolen stengte

Hjemmeskole

Hjemmeskole

Jeg har en god ide!

Oppfinnerbarn

I Larvik finnes det mange barn med veldig gode ideer. Her kan du lese om noen av de. Kanskje gir dette inspirasjon til å finne på noen selv? Kanskje alle ideene kan gjøre Larvik til et enda bedre sted å bo?

Kom med forsøk, da vel!

Forrige nummer hadde vi flere innslag her. Dette ønsker vi til neste nummer. Kan ikke du komme med et bidrag her, da?!

Helgekos

Hva er vel bedre enn å kose seg med en god historie i helgen?! Nedenfor kan du lese historier elever på Fagerli skole har skrevet! Vi i redaksjonen ble imponert over kvaliteten. Kanskje er det noen fremtidige forfattere på Fagerli skole?

‘‘MAMMA!!!’’, roper Pia fra kjøkkenet.

Mammaen til Pia kan ikke høre henne og Pia blir bare mer og mer stressa. Pia greier bare ikke og tenke klart. Brannen på kjøkkenet blir bare større og større og ribba i ovnen blir sortere og sortere. Pia løper så fort hun kan inn i gangen og henter et brannslokningsapparat, Pia løsner brannslukningsapparatet fra veggen og løper så fort som mulig tilbake og prøver å slukke brannen. Men nå skjønner hun det. Brannslukningsapparatet er tomt og brannen holder på og spre seg ut av kjøkkenet. Pia tenker høyt til seg selv: NÅ MÅ JEG FINNE PÅ NOE VELDIG FORT!!! Og nå får Pia helt vondt i hodet og blir bare mer og mer stressa. Men så ser henne den, mobilen hennes er på kjøkkenet.

Pia prøver og tenke klart. Så kommer hun på det. ‘‘Hva om jeg ringer brannvesenet?’’. Pia løper inn på kjøkkenet der det ikke brenner og henter mobilen for å ringe til Brannvesenet. Pia tar opp mobilen, men i det hun hadde tenkt til å taste nummeret til brannvesenet hadde hun glemt nummeret. Nå haster det før huset brenner opp, tenker hun. Men så kommer hun på det, hun fylte jo 12 for en måned siden da fikk hun jo et kort med nummeret til politi, brannvesen og ambulanse. Pia prøver å komme på hva det var mens hun surrer fingeren rundt i det lange blonde håret sitt. Nå kom hun på hva nummeret var, det var 113. Les hele teksten her

Sofie Eidsten, 11 år, Fagerli skole.

Magiske boka av Christine Furustad, 12 år, Fagerli skole.

04.03.2020 hadde Lisa kommet hjem. Hun hadde leselekse og hun skulle fremføre boka si. Hun lette og lette til hun fant den perfekte boka. Hun fant en bok på loftet som het Den magiske boka. Hun leste og leste og øvde seg foran bamsene sine og for hunden hennes Tomi. Moren til Lisa kom hjem og spurte om Lisa kunne dekke på bordet mens hun laget middag. “Kan du gå opp med disse klærne som ligger på sofaen?”, spurte mammaen. “Ja, jeg kan gå opp med det nå” svarte Lisa. Når Lisa kom inn på rommet ble hun forskrekket. Hun visste ikke hva hun så. En portal!

Boka til Lisa gikk inn i portalen. Hunden løpte etter, Lisa sa stopp, løp etter Tomi og prøvde og holde han fast. Hunden til Lisa dro Lisa med inn i portalen. Lisa var inne i portalen. Hun så helt syke ting rundt seg. Det var helt magisk med glitter overalt, rosa himmel, dyr som fløy, mange dyr som snakka og mennesker som fløy og hadde pil og bue og staver. Lisa stoppet helt. Hun tenkte hvorfor ser de på meg? En rosa Bjørn spurte: “Lisa er det deg?”. Lisa sa “ja kjenner jeg dere?”.Les hele teksten her

Korona - de tre første ukene

Linnea Hansen Palmgren, 11 år, Fagerli skole.

Den første og andre uka var det ingen jeg var med det var bare kjedelig, jeg hadde ingen å være med da ble jeg skikkelig sint på korona.🦠😠

Jeg fikk bare lyst til å gå til korona og banke opp korona🦠😠😠.

Men den tredje uka var jeg litt med Nora og Frida. Det var ganske gøy fordi jeg hadde ikke vært med noen venner de første ukene💕🦠.

6. april hadde en veldig snill og morsom jente bursdag, altså Klara.💕 Jeg kom bort med en gave til henne og vi snakka og snakka litt på avstand. Det var veldig gøy og hyggelig fordi jeg ikke hadde sett henne på leeeenge💕 Les hele teksten her

Brannen

‘‘MAMMA!!!’’, roper Pia fra kjøkkenet. Mammaen til Pia kan ikke høre henne og Pia blir bare mer og mer stressa. Pia greier bare ikke og tenke klart. Brannen på kjøkkenet blir bare større og større og ribba i ovnen blir sortere og sortere. Pia løper så fort hun kan inn i gangen og henter et brannslokningsapparat, Pia løsner brannslukningsapparatet fra veggen og løper så fort som mulig tilbake og prøver å slukke brannen. Men nå skjønner hun det. Brannslukningsapparatet er tomt og brannen holder på og spre seg ut av kjøkkenet. Pia tenker høyt til seg selv: NÅ MÅ JEG FINNE PÅ NOE VELDIG FORT!!! Og nå får Pia helt vondt i hodet og blir bare mer og mer stressa. Men så ser henne den, mobilen hennes er på kjøkkenet. Pia prøver og tenke klart. Så kommer hun på det. ‘‘Hva om jeg ringer brannvesenet?’’. Pia løper inn på kjøkkenet der det ikke brenner og henter mobilen for å ringe til Brannvesenet. Pia tar opp mobilen men i det hun hadde tenkt til å taste nummeret til brannvesenet hadde hun glemt nummeret. Nå haster det før huset brenner opp, tenker hun.

Les hele teksten

SLUTT!

Sofie Eidsten, 11 år, Fagerli skole.

Hyttetur

Av; Christine Gjerken, 11 år, Fagerli skole

“Jeg vil ikke på hytta”, sa Espen. “Tror du at du er den eneste som ikke vil på hytta du da?”, sa Josefine. “HÆ, vil ikke dere på hytta?”, sa minstemann Bode. Espen med de rare oransje fregnene og ikke minst det krøllete håret, ble varm. Josefine skulle alltid kommentere meg!

Josefine var liksom så perfekt med det lyse håret, blå øyne, lange negler. “Ååå, det er så urettferdig”, tenkte Espen. Og Bode da, han var i sin egen verden. Han hadde prøvd å farge håret, men fargen synes ikke fordi han har mørkt hår og brune øyne. Les hele teksten her

Neste nummer:

Neste nummer av LARVIKIDS junior kommer 2. oktober 2020 med frist for innsendelse 23. september kl. 15.00. Kanskje får vi noe stoff fra deg?!

Vi takker alle som har bidratt til denne avisa - vi er imponert!